Tryffel

 

Tryffelsök med hund på Gotland


Det är otroligt roligt och spännande att söka tryffel med sin hund. Att i verkligheten få uppleva att hunden kan hitta just det "ämnet" vi lärt in, att hitta tryffel. Våra hundar som är av rasen Australian Shepherd har inga medfödda tryffelegenskaper men de gillar att söka efter specifika ämnen och alla hundar gillar att gräva.


Tryffeln växer ibland strax under ytan och ibland ett par dm ner i jorden. Vi har själva bara några tusen kvm tomt med bl a ekar och hassel och där växer det tryffel. Man behöver inte alls ha så stora områden. Det kan växa tryffel där man minst anar det.

Bor du på Gotland och har egen/tillgång till mark och vill ha din mark avsökt har vi flera duktiga hundar och tryffeljägare. 
Observera: Att plocka tryffel på Gotland faller inte under svenska allemansrätten. Du måste ha markägaren och jakträttsinnehavarens tillåtelse.


Tryffelsök kurser 2022 

Vill du lära din hund att söka tryffel kan du anmäla dit till en grundkurs. Din hund bör ha sökintresse samt klara av att koncentrera sig med andra hundar inom synfältet. Titta gärna på filmerna hur det går till att söka.

Vi tar upp till 8 hundar per kurs. Vi börjar inomhus och fortsätter sedan ut i tryffelmarkerna.
Kläder efter väder. Bil är ett måste och även plats för hunden att vila i.
Instruktör är Yvonne Höglund, tryffeljägare och SBK specialsökinstruktör samt en hjälpinstruktör.
 

Vi anordnar även fortsättningskurs för dem som gått grundkursen. Då är vi ute i markerna hela kursen.

Kurserna hålls i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan Gotland.


Grundkurs i 3 dagar lördag 24/9 - måndag 26/9 (10.00-15.00 ca) kostnad 2.850:- (1 hund + 1 förare)
medföljande familjedeltagare 650:- FULLT! Det går bra att anmäla sig till reservplats.
Grundkurs i 3 dagar lördag 29/10 - måndag 31/10 (10.00-15.00 ca) kostnad 2.850:- (1 hund + 1 förare) medföljande familjedeltagare 650:- FULLT! Det går bra att anmäla sig till reservplats.
Grundkurs i 3 dagar lördag 12/11 - måndag 14/11 (10.00-15.00 ca) kostnad 2.850:- (1 hund + 1 förare) medföljande familjedeltagare 650:- FULLT! Det går bra att anmäla sig till reservplats.

Fortsättningskurs 1,5 dagar, för dem som gått grundkursen, lördag 8/10 13.00-15.00 - söndag 9/10 10.00-15.00, kostnad 1200:- (1 hund + 1-2 förare)

Kontakta oss, fyll i formuläret och skicka en intresseanmälan. Du kan även maila: usethenose@tassit.se
Fyll i deltagarens namn, boendeadress, tel, mail och hundens namn, ålder och förkunskaper. 
Platstilldelning i turordning. När du fått bekräftad plats betalar du din kurs enligt information.
Privat tryffelsökkurs kan anordnas, ett individuellt upplägg beroende på förkunskaper och priset beroende på antal timmar.


Följ med på tryffeljakt - för ditt egna sällskap


Vi möter upp er, oftast vid en kyrka eller bygdegård, för att sedan ta med er ut i tryffelmarkerna.

Vi startar med en kort presentation och berättar om upplägget samt informerar om medverkande hundar. Alla hundar är olika och har olika behov för att kunna koncentrera sig på söket. Under jakterna har vi hundarna oftast i koppel eller lina så att alla ska hinna med. Vi tar naturligtvis hänsyn till hundovana deltagare som ska känna sig trygga.

Vi följer hundens sökarbete och ser när den funnit doften av mogen tryffel, lokaliserar den och börjar gräva. Då vet vi var tryffeln växer. När hundföraren tar undan hunden som får vila och blir belönad för gott arbete är det dags för gruppen att utse en som får nöjet att gräva upp tryffeln medan gruppen tittar på. Vid markeringsplatsen känns den fina tryffeldoften stiga upp ur marken.

Bokning via Destination Gotland, se Upplevelser.
Frågor kan skickas via formuläret.